I det svartvita fotoprojektet Ögonblick från ett Möllevången i förvandling (2009) var det människor och gatumiljöer som stod i fokus. I UTAN TITEL – elskåp på malmöitiska (2012) var hans motiv stadens färgstarka elskåp, och i bildserien Reflektioner (2014) var det skyltfönstrens flyktiga speglingar.

I en tid där mycket av gallerifotografiet har tydliga samhällspolitiska budskap talar Jespers abstrakta bilder snarare genom sin tystnad; en fotografisk akt utanför uttrycksformens rådande seder och bruk i syfte att återupprätta något som hamnat i skymundan.

Att kalla det som Jesper Blomqvist söker för ”det sublima” vore att använda för stora ord, men inte sällan finns det en metafysisk dimension till hans bilder. Inte minst i hans senaste projekt: On the wabi-sabi side of things – en serie märkvärdiga, närmast måleriska bilder från sopcontainrar, som hämtar sin titel från den buddhistiska tankevärlden.

Men kanske handlar Jespers bilder mest av allt om honom själv och hans sätt att förhålla sig till saker. Som han en gång sade under arbetet med wabi-sabi-bilderna: ”Eftersom jag ogillar att resa, så gör jag detta istället.”

Nu har hans sökande lett till ett helt nytt fotografiskt grepp: dumpsterfotografiet. En hyllning till den skönhet som finns i allt det slumpartade och operfekta vi har omkring oss.

En skönhetens vardagsaktivism.

Utställningen är en del av Malmö Fotobiennal 2015.

Bilderna är beskurna.