Digitaliseringen har sakta förändrat normen för hur och var arbete utförs men trots att forskningen tyder på många hälsofördelar med utomhusarbete väljer de flesta att stanna inne. Papper som flyger, sol i skärmen eller obekväma bänkar är några av anledningarna. För andra handlar det om otillåtande arbetskultur: ”Är man inte på kontoret så arbetar man inte”. Men de senaste månadernas pandemi har förändrat sättet att se på arbete och intresset för att arbeta ute har ökat drastiskt. Det var därför dags att stanna upp och ställa frågan – Hur utformar vi framtidens arbetsplatser om arbetet ska ske utomhus?

Under Southern Sweden Design Days på Form/Design Centers innergård (Hedmanska gården) finns möjlighet att se Nola och Superlabs svar på frågan.

Deltagare

Superlab Superlab är ett experimentellt designlaboratorium med ett syfte att studera och utveckla framtidens arbetsplats. De designar, utvecklar, skapar och förädlar produkter, tjänster och organisationer genom forskning och erfarenhet. Nola Nola är idag marknadsledande inom möblering av det offentliga rummet och har Europas bredaste sortiment. Under mer än 30 år har de utvecklat och finslipat idéer, produkter och visioner för det urbana stadsrummet. Nola samarbetar med många av Sveriges främsta formgivare för att gå från idé till tillverkning. Charlotte Petersson Charlotte Petersson är licentiand inom Urbana studier samt adjunkt inom Ledarskap och organisation med bakgrund inom Arbetsvetenskap. Hon har även arbetat som organisationsutvecklare centralt på Malmö universitet, samt som Gränsgångare för Institutet för hållbar stadsutveckling. Sedan 2010 har Charlotte utvecklat sin idé om att utforska möjliga sätt att integrera urbana utemiljöer i det dagliga arbetslivet. Under 2017 resulterade detta i det interaktiva forskningsprojektet ”StickUt Malmö”, som är ett kombinerat forsknings- och praktiskt förändringsprojekt i samarbete mellan Malmö stad och Malmö universitet, finansierat av Europeiska Social Fonden. Kärnan i projektet är en gemensam lärprocess om arbetets former och normer.  

Bild borttagen. 27–30 maj 2021 hålls första upplagan av Southern Sweden Design Days – ett nytt internationellt designevent i Malmö. Southern Sweden Design Days öppnar dörrarna till den kreativa sydsvenska designscenen och bjuder in deltagare och besökare från hela världen. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.