Blåsa glas är en uråldrig konstart, sen tusentals år tillbaka. Sätten att forma glaset är också otaliga med verktyg i många material, från blött papper till metall. För designern Yuki Tango och konstnären Jonas Larsen har målet varit att skapa unika glaskärl med specifikt skånsk karaktär. Därför har de flätat korgar att blåsa glasen i, gjorda av pilkvistar från Jonas hemort Hammenhög. Pilens kvistar är förhållandevis tunna och smidiga, hyggligt enkla att böja och fläta med. Under arbetets gång - de är nu inne på sin fjärde kollektion tillsammans - har de upptäckt att färska pilkvistar är bättre att arbeta med än äldre.

Yuki hade ingen tidigare erfarenhet av glasblåsning. Hon är industri- och möbeldesigner utbildad i Tokyo och London. Arbetade tio år hos välkände Ron Arad i London innan hon flyttade till Malmö, där hon nu verkar tillsammans med kollegan Yuko Tsurumaru inom ramen för Studio Trojka. Yuki finns i Sverige, Yuko i Tokyo, uppdragsgivarna i flera länder runt världen. Så kontakten mellan designerna sker dagligen via Skype och mail.

Jonas däremot har både som konstnär och designer arbetat mycket med glas. Efter utbildning i Köpenhamn och Amsterdam hade han länge egen hytta i Hammenhög. Skapade glas för såväl konstnärliga som brukssammanhang. Hans kunnande har varit en förutsättning för projektet ”Pilglas” i en för övrigt komplex process. Där Jonas och Yuki tillsammans stått för konceptuellt idéarbete och gemensamt hantverk - det vill säga korgflätningen. Medan blåsningen av glaset utförts av Lennart Nissmark i hans hytta i Åhus.

I glashyttan betyder timing allt. En het och stökig miljö där arbetet måste ske med högsta tänkbara precision. Flera ugnar brinner konstant, upphettade till de 1200 grader som krävs för att glasråvaran ska smälta. I exakt rätt ögonblick ska den bearbetade smältan placeras i formen - här pilkorgarna - pressas mot dess väggar för att sen snabbt lyftas ut. Ett dramatiskt skede, det händer att en korg går sönder. Designerna tvingas då snabbt laga den. Resultatet - formarna förändras. Varje objekt i ”Pilglas” är därför på samma gång mångfaldigat och unikt.

Text: Ingrid Sommar

FORMGIVARE:
Yuki Tango och Jonas Larsen.
Yuki är designer, baserad i Malmö, som arbetar globalt inom ramen för Studio Trojka. Jonas är konstnär och designer, verksam i Hammenhög, tidigare med egen glashytta.

TILLVERKARE:
Yuki Tango och Jonas Larsen - flätning av korgarna som använts för att forma glaset. Samt Lennart Nissmark, Studio Glashyttan i Åhus, som blåst glaset i Yukis och Jonas formar.

För mer info: www.dennyakartan.se

1+1=3
En porträttserie som lyfter fram 4 samarbeten mellan formgivare och tillverkare med fokus på process. De fyra samarbetena har sitt ursprung i projektet Den Nya Kartan där curator Jenny Nordberg genom att para ihop formgivare och tillverkare, alla med bas i Skåne, ville visa på styrkan i det kollaborativa och den kreativitet och stundtals magi som uppstår i mötet.