I utställningen visas skapelser av platser och saker som gör en stad mer barnvänlig. Barnen har fått arbeta med trasiga leksaker och andra återvunna material för att skapa "Barnens Malmö".

Barn från 13 förskolor och fritids i Malmö har under 2013 deltagit i Retoy Lab för förskolor och fritids där barnen har fått lära sig om sina rättigheter enligt FN:s barnkonvention och miljö. Den stora finalen sätter punkt för andra omgången av Retoy Lab satsningen som påbörjades under våren med förskolor och fritidshem i Malmö.

Över 270 barn har deltagit i pedagogiska och lekfulla Retoy Lab workshops där de fått introduktion till barnkonventionen och hållbarhet genom att leka och lära, samt skapa nytt från gammalt.

Satsningen består av tre pedagogiska moment; Introduktion till barnkonvention och miljö, Lån av Retoy-väska med pedagogiskt innehåll, och Framtidslabb där barnen skapar nytt av gammalt. Det hela avslutas i en festlig final på Form/Design Center då barnen stolt vår visa upp sina skapelser, teckninar, tankar och idéer för allmänheten.

Nytt för i höst är att barn från Rosengård och barn från andra delar av Malmö har mötts och skapat Barnens Malmö tillsammans i Framtidslabbet.

Genom att barn möter andra barn med olika socioekonomisk och kulturell bakgrund får de uppleva att de tillsammans kan påverka och uttrycka sina idéer. Då ökar också kunskaperna och förståelsen för samhället, såväl lokalt som globalt.

Övningarna i Retoy Lab är utvecklade i samarbete med Unicef och projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden med stöd av Rosengårds stadsdelsförvaltning.

Om Retoy

På Retoys Leksaksbytesaktiviteter, Lekytor och Retoy Lab leker barn sig till en bättre värld genom att byta, låna och skapa utifrån deras rättigheter och miljön. Ledstjärnan i allt de gör är att alla barn ska bli påminda om att de är världsmedborgare och att de kan vara med och tillsammans skapa en bättre värld.