Modebranschen står inför en omställning där man tvingas tänka nytt angående hållbara material och produktionsmetoder, för att möta konsumenternas ökade krav på humant arbete och minskad miljöförstöring. Det gäller att se nya möjligheter för ett minskat resursslöseri, och det berör både kedjornas storskaliga produktion så väl som för lokala småskaliga initiativ. 

Modefabrikens elever har haft till uppgift att undersöka möjligheterna i material som klassats som sopor och avfall, för att skapa kreationer som kan stimulera till textilt nytänkande. Att se det sköna i det oväntade, att experimentera med material som egentligen inte var tänkta till sömnad, som kanske är spröda, allt för glatta eller styva och svårformade, är kreativt och utvecklande.

Klädd i sopor Matilda Sahlin

Klänningen är först och främst inspirerad utifrån materialet men också av tanken att kunna göra något fint av något fult. Silvrigt papper - är ursprungligen producerat för att tillverka etiketter för till exempel glasflaskor. Mönstrat papper - utklippt från en Oasis papperskasse. Genomskinlig plast - har använts till att skydda stora backar med material. Blå kartong - från ett företag som producerar förpackningar. Skrot - överblivet från tidigare recyclingprojekt på Modefabriken. Svarta plastsnören från plastfabrik.

Kostnad: Att tillverka klänningen har inte kostat mig någonting. Allt material har hittats eller skänkts.

Återvunnen transparens Amanda Moberg

Jag har förpackat kroppen. Emballagets inneboende funktion har omformats till plagg som både skyddar och exponerar. Det som har varit ämnat att avlägsnas först har fått identitet och volym med hjälp av sömmar och kantdetaljer.

Emballage från tryckeri- och förpackningsindustrin, emballage från matförpackningar, videoband, elkabel, sytråd.
Kostnad: sytråd ca 19 kr.

Plastic vs. Nature Matilda Falk

Ugly and beautiful. Noxious and pure. Fake and genuine. Practical and unpractical. Cheap and expensive. Plastic and nature. Hand in hand ever after?

Plastförpackningar, plaststrimlor, tre olika sorters tejp, sytråd, ståltråd, lönnlöv, kvistar, kardborreband, resårband.
Kostnad: 19 kr.

PARIS OUT Victoria Kopp

Denna bärbara kreation har landat i den framtida cocktailfesten i modestaden Paris där inspirationen har hämtats från. Med en mix av rosa plast till silvrigt papper skapar det en enkel klänning ”Ready-to go”.

Rosa bubbelplast- Asso Produkter, videoband- VHS Bambi, svart midjeband- Asso, produkter maskinskräp, burkpapper silver- ettiketspapper för ölburkar, vit plastband m hål- Asso Produkter, silkespapper- rester hemma, silverlång stålrem- Asso Produkter, använda Glow-Sticks- TGR, vit tjock plastkartong- Asso Produkter, vit Papp- Modefabriken. Svart plastlåda för läppstift- Matas, svart tilltrasslad tråd- Modefabriken, kopparkabel- Asso Produkter
Kostnad: 0kr

The Exposed Fashionista Sharon Quaye

Cellofanpapper, elastisk tjock tejp, mode magasin, silvrigt pyssel papper, svart och vit overhead papper med karttryck, gamla cigarettpaket, symaskinstråd i färgen Magenta.
Kostnad 0:-

Cruella de Vil Sandra Jakobsson

Idén till klänningen kommer från formen man får om man ställer en romb på högkant. I naturen återfinns denna form på vissa löv, men även i fiskfjäll. Detta gjorde att jag överlappade mina romber så att de bildade en strukturliknande fiskfjäll.

Plast, i form av svarta sopsäckar, hårdplast och plastpåsar, spik, häftstift, sytråd och snöre.
Kostnad: 0 kr.

Belt dress Rebecka Winkvist

Bilbälten och tråd.
Kostnad: 0 kr

Braidmaid Irene Pedraza

Allting började med en fläta och hur man kunde modifiera den...

Kopparkablar från bilskrot och Asso produkter, nylontråd.Kostnad:
Nylontråd 52 kronor.

IKEA-buren Matilda Nilsson

Alla tycks gå runt med den blå IKEA-kassen, kanske främst på väg till tvättstugan eller vid bohagsflytten. IKEA bär svenskarna och svenskarna bär IKEA.

Blå IKEA-kasse, omslagspapper med djurmotiv, samt silvrigt isoleringsmaterial från ett laboratorium. Knappar från second hand.
Kostnad: 2 kr för knapparna.

White Trash Olivia Björketun

Spillmaterial från pappersförpackningar, konservburk, läskburk, upphittad kedja, ståltråd, snöre, sytråd.
Kostnad: 0 kr