Varumärket NH(O)RM startades 2011 av Mathilda Nilsson och Hanna Rudebeck som ett konstnärligt projekt vid sidan av studierna vid Textilhögskolan i Borås. Efter flera kollektioner och presentationer i Stockholm, huvudsakligen under modeplattformen "Amaze Sthlm" och senast under Stockholms modevecka, är duon sedan ett år baserade i Malmö.

Med en designprocess som sker i dialogen och kontrasten mellan de två och som tar utgångspunkt i dekonstruktion och omarbetning av klassiska plaggtyper och tekniker fokuserar de sitt arbete kring själva produktdesignen. Värden som hantverk, bärbarhet och en kombinerad idé om individualitet och trend genomsyrar deras praxis.

På Form/Design Center visar de delar ur sitt eget arkiv, en förlängning av ett pågående projekt på Instagram under hashtagen #nhormarchive. Syftet är att sprida nytt ljus på äldre kollektioner, idéer och bildmaterial som fortfarande är aktuella och som ständigt återupptas, omarbetas och lever vidare i NH(O)RMs design-DNA.

NH(O)RM mottog nyligen Nöjesguidens Malmöpris i kategorin Mode.

FRÅGOR & SVAR
Vad heter ni?
Mathilda Nilsson & Hanna Rudebeck

Var och när är ni födda?
Mathilda är född 1990 i Kristianstad. Hanna född 1987 i Umeå men uppvuxen i Stockholm/Västervik.

Vilken skola har ni gått?
Vi träffades på Textilhögskolan i Borås där vi gick en förberedande utbildning i modedesign. Mathilda fortsatte sedan till Konstfack och en kandidat i textildesign, Hanna till en kandidat i modedesign på KADK i Köpenhamn.

Var bor ni?
Malmö

Vad sysslar ni med?
Vi har tillsammans märket NH(O)RM. Utöver det jobbar vi extra som designers; Mathilda på Polar Skate Co och Hanna på Tres Bien, båda Malmöbaserade klädmärken.

Favoritplats?
Mathilda: Åhus
Hanna: Sängen

Favoritmaterial?
För oss kan det aldrig vara ett material, utan alltid flera olika i kombination. En blandning av högt och lågt i kvalitet och uttryck.

Favoritfärg?
Brunt

Favoritdesigner?
Raf Simons och Phoebe Philo

Vad inspirerar er?
Skeva och oförutsägbara kombinationer

Största misstag?
Jobbat för mycket, sovit för lite och blivit ovänner.

Drömprojekt?
NH(O)RM på obegränsade resurser i form av kunskap, tid och pengar. Tänk Raf Simons på Dior...

Nästa projekt?
Vi jobbar på nästa kollektion, NH(O)RM Vår/Sommar 2019 som ska vara klar i augusti i år. Samtidigt jobbar vi på att få igång sälj och i relation till det utveckla en produktion som motsvarar plaggens estetiska uttryck och hantverksmässiga kvalitet.

www.nhorm.se

Månadens Formgivare är en porträttserie som lyfter fram en lokal kreatör med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visar på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Designområdet spänner över en mängd discipliner såsom möbelformgivning, industridesign, arkitektur, mode, grafisk design, illustration och rörlig bild.