2008 gick Joanna Günther ut från Konstfack med en master från Keramik och Glas. Hon är sedan dess verksam i sin ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik strax utanför Stockholm. Hon formger både bruksföremål och brukskonst och har de senaste åren fördjupat sig i växtbetingade kärl.

– Jag jobbar på två linjer kan en säga. Den ena är stram, rätt klassisk och stilren. Den andra både tar och kräver plats, är svulstig och överflödig. För mig bär dessa två linjer varandra. Typ Yin och Yan. Arbetet förfinas helatiden, en bruksprodukt kan utvecklas till brukskonst som utvecklas till konst. Det ena föder det andra liksom, säger Joanna Günther.

Objekten i utställningen Growth har givit liv åt varandra. Under en drejperiod där hon gjorde sticklingsvaser i stengods behövde hon en paus från de monotona rörelserna. Inspirerad av sin 3-åriga dotter som lever och verkar utifrån en vetgirig nyfikenhet och framför allt en självklar attityd till att bara vara ännu utan spår av patriarkala strukturer, gick hon in i något nytt med intentionen att äga rätten till skapandet med sig själv som adressat. I början använde hon sig av vit lergodslera, men snart började hon färga in den med pigment och krossade lavastenar. Pauserna fick mer utrymme och arbetet med dessa objekt blev lika viktiga som något annat.

Hennes arbetssätt är taktilt, av rullade lerkorvar gör hon ringar som hon lägger ovanpå varandra, inte alltid i storleksföljd och rangordning. Kropparna är fylliga och en del är fasetterade. Stora öron/handtag som inte utgör någon annan funktion än att vara dekorativ. Ett arbete som tar tid och objekt som kräver plats. Cylindervaserna med handtag i grå och svart stengods är framtagna under mars 2018, här har hon undersökt hur en enkel och klassisk form utmanar minimalismens enkelhet med lekfullhetens oprecisa knycker.

– Min process är en upptäcktsfärd och en pågående dialog med materialet. Jag färgar in lera med pigment och stenkross, bearbetar ytor och tar fram skrovligheter, laborerar med dekortekniker och njuter av rosa glasyrer. Min intention med arbetet är att det är en levande experimentell handling i ett konsthantverkligt syfte, säger Joanna Günther.

Läs mer: www.joannagunther.se