Med modestudion Atacac [a-tà-kack] har modedesignern Rickard Lindqvist och digitala kreatören Jimmy Herdberg utvecklat nya sätt att designa, presentera, sälja och producera kläder. I utställningen Det digitala modeparadigmet som öppnade på Form/Design Center den 3 februari presenterar duon sina teorier och modeller som visar på digitaliseringens möjligheter.

– Vi tror att modebranschen måste förändras och att den kommer att göra det. Många företag kommer att försvinna och nya kommer att startas i takt med digitaliseringen. Att ha kontroll på hela kedjan och snabbt skapa och leverera nya plagg med bra passform kommer bli en stor konkurrensfördel framöver – det är vi övertygade om, säger Rickard Lindqvist.

Modestudion Atacacs designprocess kombinerar teorier om mönstertillverkning och design med 3D-visualisering och tar sin utgångspunkt i den faktiska kroppen med hjälp av kinetisk mönsterkonstruktion.

I utställningen kommer det bland annat att finnas en hologrambox där besökare kan se plagg i full skala innan de är tillverkade. Hologrammet ger en illusion av ett virtuellt objekt i den materiella världen. Det finns även möjlighet att prova ett urval färdigproducerade plagg.

Att kombinera 3D-visualisering med en webbaserad försäljning skapar en affärsmodell där kläderna säljs innan de produceras och prissätts enligt en dynamisk algoritm som liknar den som används för prissättning av flygbiljetter. Detta innebär ett lägre pris innan varan är producerad, ett "normalt" pris när varan är i lager och ett ökat pris när varan är på väg att ta slut. Att det går att förbeställa plagget innan det producerats minimerar överproduktion och lagerhållning.

I jämförelse med andra designdiscipliner såsom industridesign eller arkitektur, är 3D-visualisering inom modebranschen fortfarande relativt ovanligt. Atacacs mönsterkonstruktion och mallar är öppet för alla att ta del av. Alla mönster är nedladdningsbara via Atacacs webb.

– Vi vill prova våra teorier i praktiken, utforska nya möjligheter och förhoppningsvis inspirera andra varumärken att använda vår forskning och utveckling. Vi tillhör delvis en generation som är van vid Open Source och att saker och ting finns tillgängliga för alla. Vi hoppas på att kunna utveckla modebranschen åt rätt håll och dessutom öka intresset för skapandet, säger Rickard Lindqvist.

Om Atacac
Atacac är en Göteborgsbaserad modestudio grundad av Rickard Lindqvist och Jimmy Herdberg.

Rickard Lindqvist är modedesigner och utbildad herrskräddare som doktorerat vid Textilhögskolan i Borås. Mellan 2007 och 2011 drev han det egna modemärket Rickard Lindqvist och som konsult har han jobbat med kunder som Vivienne Westwood och Nudie Jeans.

Jimmy Herdberg driver förutom Atacac den kreativa studion Kokokaka, Jimmy upptäckte programmering när han var 12 år och har sedan dess varit besatt av den digitala världens makt. Sedan starten av 2000-talet har Jimmy och hans kreativa team anlitats av kunder som Wrangler, Prada, Burberry, Louis Vuitton och Dolce & Gabbana.

Utställningen Det digitala modeparadigmet öppnar lördagen den 3 februari kl. 11:00. På eftermiddagen kl. 14:00 presenterar Atacac utställningen. Välkommen!

www.atacac.com