Cykelns närvaro i Malmös historia har gett oss många bilder av cykelmalmö där cykelns funktion och de behov den uppfyller varierat med utveckling, ideal och ekonomi.

Utställningen Cykla! gör nedslag i Malmös långa och färgstarka cykelhistoria. Från sena 1800-talets cykelkapplöpningar i Rörsjöstaden, via en blomstrande cykelindustri under ungt 1900-tal, genom cykelns guldålder 1930-1950-tal då cykeln var det dominerande fordonet på Malmös gator. Mot bilens segertåg och bistra tider för cykeln, för att sedan åter gå mot en tid där cykeln bereds plats i stadsrummet. Visionen om kunskapsstaden lanseras, och den forne arbetaren på cykel ersätts med studenten på cykel. Cykla! belyser också några av de saker som gör Malmö till en bra cykelstad idag. Cykeln har en självklar plats i vår stadsbild och i vårt stadsliv och är en förutsättning för den hållbara och attraktiva staden.

Det historiska innehållet i utställningen bygger på boken Cykelstad Malmö 1870-2000 skriven av Martin Emmanuel och publicerad av Malmö stad. Utställningen är en del av Malmö stads arbete med öka cyklingen i staden.

Utställningen visas på Hedmanska gården.

HUR BLIR VI EN CYKLIGARE STAD?

I samband med utställningen bjöds det in till ett samtal om cykelstaden Malmö. Idag och i framtiden. På plats finns Malmöpolitiker med ansvar för cykelfrågor, några av oss inom Malmö stad som arbetar med cykling, cykliga Malmöbor och andra. Arrangör: Malmö stad.