Tvåfota Design arbetar med belysningsdesign och har sitt ursprung i lampan Döden som kom till genom ett projekt där målet var att skapa 3D av 2D. Tanken var att Döden skulle släppa igenom allt ljus en lampa ger och avbilda skuggor på väggar och tak. Ambitionen är minimal miljöpåverkan genom närproduktion och användning av få material. Tvåfota design vill sprida sin design och sitt namn genom att göra så många delar av processen som möjligt själva. Det innebär allt ifrån formgivning till produktion.

Tvåfota Design startades av Ida Sjöberg och Stina Löfgren hösten 2012. Stina, som är utbildad produktdesigner vid Malmö högskola, driver idag Tvåfota ensam. Hon driver också Designbruket, en designstudio i Slottsstaden i Malmö.

Stina samarbetar idag med andra designers. Nästa projekt är tillsammans med Johanna Tärneld, en lampa som förväntas bli klar under hösten 2015.

FRÅGOR & SVAR
Vad heter du?
Stina Löfgren, tvåfota Design.

Var är du född?
Född och uppvuxen i Vänersborg.

Hur gammal är du?
27 år gammal.

Var bor du?
I centrala Malmö.

Vad sysslar du med?
Jag driver en designstudio i Slottsstaden som heter Designbruket där jag hyr ut plats till andra formgivare/ konstnärer. Företaget tvåfota Design startades tillsammans med Ida Sjöberg för tre år sedan, men jag arbetar nu ensam vidare med nya projekt under samma företagsnamn. tvåfota sysslar helst med samarbeten och just nu håller jag på med ett projekt ihop med designern Johanna Tärneld.

Favoritplats?
Jag älskar att umgås med vänner och familj så platsen är inte vad som är viktigt för mig. Är mina människor där är det en
favoritplats.

Favoritmaterial?
Mitt favoritmaterial måste jag ändå säga är MDF. Det är ett material med, anser jag, ganska låg status, men åh så kul att arbeta i!

Favoritdesigner?
Min favoritdesigner är Greta Magnusson Grossman. Hon verkar ha varit riktigt cool och gjorde fantastiskt fina möbler.

Favoritfärg?
Ända sedan jag var liten har jag gillat färgen grön mest, men använder den nästan aldrig.

Vad inspirerar dig?
Jag blir inspirerad av att få arbeta tillsammans med människor som inte alltid tänker precis som jag. Diskussioner med andra leder ofta till kul idéer.

Din vision/affärsidé?
tvåfota designar ljus. Alla produkter produceras i Malmö och jag vill själv vara delaktig i så stor del av skapandeprocessen som möjligt. En av anledningarna till detta är att det är mycket viktigt för mig att veta att ingen kommer till skada vid tillverkningen av produkterna. Ingen tillverkning borde få ske på någon annans bekostnad.

Största misstag?
Vi gjorde många missar i starten, men utan dem hade jag inte varit där jag är nu. Det är mest småsaker, såsom att vi fixade iordning oss och peppade jättemycket inför att bli fotade med Döden-lamporna och så när vi kom fram till fotografen visade det sig att det var fel dag.

Drömprojekt?
Det vore roligt att få designa för människors lika värde. Någon form av projekt som löser det hade varit perfekt!

Nästa projekt?
Nästa projekt har redan påbörjats och hoppas bli klart nu under hösten. Det är tillsammans med Johanna Tärneld. Vi har en klar ritning av en fönsterlampa, vars första prototyp vi nu inväntar.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.