Sofie Bly är utbildad vid Accademia Italiana Moda e Design i Florens 1996. Efter 10 år inom den italienska modeindustrin återvände hon till Skandinavien och började som skodesigner hos Ilse Jacobsen i Hormbæk.

2011 lanserade hon det egna varumärket Sofie Bly Shoes and Accessories, som idag ägs tillsammans med Sofia Bonde. Företaget formger och säljer vegetabiliska skor och accessoarer i hållbara material som plantläder, organisk bomull och återvunnen denim. Tillverkningen sker i Europa. Huvudkontor, designstudio och showroom finns i Höganäs. I designprocessen utgår Sofie Bly från cirkeln när hon formger sina kollektioner.

Varumärket var nominerat till Guldknappen av Damernas Värld 2013. Samma år tilldelades Sofie Bly också utmärkelsen Guldkärnan i kategorin Årets designer av Marknadsföreningen i Helsingborg.

FRÅGOR & SVAR
Var är du född?
Örebro

Hur gammal är du?
43

Var bor du?
Höganäs

Vad sysslar du med?
Sko-design

Favoritplats?
Kullabygden!

Favoritmaterial?
Plantläder (läder-substitut som innehåller vegetabilier)

Favoritdesigner?
Stella McCartney

Favoritfärg?
Grön

Vad inspirerar dig?
Naturen

Din vision/affärsidé?
Skapa feminina designklackar i innovativa material för att minska miljöpåverkan. 100% animal free.

Största misstag?
Inget är ett misstag så länge man lär sig av dem…

Drömprojekt?
Göra snygga klack-skor som kan komposteras!

Nästa projekt?
Autumn Winter 18

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.