Radja Sound Design Agency arbetar med ljuddesign och Audio Branding, dvs. bygger varumärken med hjälp av ljud. I det kreativa arbetet ingår även att identifiera vilka audiella kanaler som på olika sätt kommunicerar varumärket. Målet är att skapa en medvetenhet om hur man i både offentliga och kommersiella miljöer kan arbeta audiellt - oavsett om det handlar om ljuddesign för en enskild produkt eller en hel strategi för hur en global koncern ska låta. Processen är densamma som när man tar fram en grafisk identitet, men till skillnad från men till skillnad från att arbeta med visuella värden är Radjas främsta verktyg att lyssna och analysera hur man på bästa sätt kan bygga ett varumärke audiellt.

Nästan allt vi ser omkring oss är designat. Det finns ett syfte och en idé med hur en produkt, butik eller en hel stadsdel ser ut - men när det gäller deras audiella uttryck är detta aspekter som ofta saknas. Radja Sound Design Agency är experter inom ljuddesign och arbetar med allt från offentliga platser till teaterscener och ljudlogotyper för enskilda varumärken.

– Processen är densamma som när man tar fram en grafisk identitet, men till skillnad från att arbeta med visuella värden är vårt främsta verktyg att lyssna och analysera hur vi på bästa sätt kan bygga ett varumärke audiellt. Oavsett om det handlar om ljuddesign för en enskild produkt eller en hel strategi för hur en stad ska låta, säger Martin Hallberg, creative director på Radja.

Han poängterar att företag lägger miljonbelopp på hur de ser ut, men ofta saknar strategi för hur de, eller deras produkter, låter.

– Att arbeta med ljuddesign handlar inte bara om att förstå hur ljud påverkar oss utan också om att betona vilka fördelar, och inte minst ekonomiska vinster, det finns med att ta kontroll över sitt audiella uttryck, fortsätter Martin Hallberg.

Radja Sound Design Agency formger allt från ljud, musik och röster till, faktiskt, tystnad. Och i takt med att teknik och intelligent design utgör en allt större del av vår vardag kommer ljud som informationsbärare att bli en ännu viktigare länk mellan människa och teknik. Men den tekniska utvecklingen innebär också att vi får in allt fler produkter i våra hem som låter.

– Det är ett intressant faktum att de flesta av oss tar för givet att vi inreder våra hem själva, men vi har mycket begränsade möjligheter att välja hur vårt hem ska låta. Allt från ljudmiljön utanför till dörrklockan och mikrovågsugnen låter på ett sätt som vi aldrig har valt, men måste det verkligen vara så? Här har vi som ljuddesigners ett stort ansvar, eftersom vi kan skapa ljudmiljöer som människor verkligen uppskattar.

Förutom olika uppdrag i norden har Radja Sound Design Agency just nu projekt på gång i Moskva, St Petersburg, Kiev, HongKong, Lissabon och Buffalo i USA.

I Malmö kan du höra exempel på Radjas ljuddesign på följande platser:
Moderna Muséet: ljudprofil och audioguider
Emporia: ljudidentitet för shoppingcentret ink soundscapes för tolv specifika miljöer
Malmöfestivalen och Sommarscen: ljudlogotyp
Kicks: varumärkesanpassad musik
Lagerhaus: varumärkesanpassad musik

2013 vann Radja Sound Design Agency den prestigefulla tävlingen, Audio Branding Awards, för sitt arbete med ljudstrategi för Emporia.

FRÅGOR & SVAR
När grundades företaget?
2003

Var ligger huvudkontoret?
Malmö

Favoritinstrument?
Det varierar, men för tillfället är det cello, Moog och tumpiano.

Favoritdesigner?
Ann Demeulemeester, Aphex Twin, Björk, Brian Eno, Claesson Koivisto Rune, Daft Punk, Diplo, Eric Ericsson, FOLKFORM, Form Us With Love, FRONT, Guise, J Dillah, Jens Fager, Jonny Johansson, Josef Frank, Kate Bush, Khonnor, Kraftwerk, Liselotte Watkins, Ludovico Einaudi, Marcus Price, Massimo Vignelli, Matti Klenell, Milton Glaser, Märta Mås, Nigo, Paul Rand, Paula Scher, Pharrel Williams, Philip Glass, Rei Kawakubo, TAF Arkitektkontor, Ugly Cute, Zaha Hadid

Favoritfärg?
Vattenfärg

Favoritljud?
”katzching”

Vad inspirerar er?
Drivna människor, ny kunskap, populärkultur och bra konst.

Er vision?
Alla ljud ska ha ett syfte. Inga ljud ska vara en konsekvens av omedvetna val.

Er affärsidé?
Formgivning av ljud. Allt låter – vi erbjuder våra kunder att ta kontroll över hur.

Största misstag?
För några år sedan föreslog vi att en kund skulle spela Oscar Danielsons ”Besvärjelse” vid sina skötbord, vilket inte funkade alls eftersom många föräldrar som hörde den blev så tagna att de började gråta.

Drömprojekt?
Att sätta en större stad på kartan som den första att ta ett helhetsgrepp om hur man låter och framställer sig själv audiellt; stadsplanering, kommunikation, kollektivtrafik, parker – allt!

Nästa projekt?
Ljuddesign för köpcentrum i Moskva, ljudidentitet för internationell fotbollsklubb och att utveckla vår filial i Hong Kong.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.