Ola Giertz är utbildad möbeldesigner och examinerades vid Carl Malmsten Furniture Studies 2010. Han öppnade därefter upp sin studio i södra Helsingborg och idag ligger huvudfokus på möbel- och produktdesign. Hans verk har kunnat beskådas på en rad olika platser världen över, alltifrån Paris designscen till Nordiska Museet i Stockholm. 2015 fick han en Red Dot för sin fåtölj Frame. Uppdragen är varierade och han samarbetar idag med en rad olika företag som ser design som ett verktyg för framgång. Dessa olika samarbetspartners inkluderar bl a Materia, EssemDesign, Lappset, DesignIdeas LTD, Jeltec, Oriva m fl.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Under sommarhalvåret i vår stuga utanför Råå, Helsingborg. Under vinterhalvåret i en gammal lada som är omgjord till lägenhet, ute på landet i Mjöhult.

Var är du född?
Helsingborg

Hur gammal är du?
30 år

Vad sysslar du med?
Jag driver eget och arbetar som möbel- och produktformgivare. Ett yrke där jag förhoppningsvis kan göra världen lite vackrare med mina olika idéer som får växa fram och få sina egna liv.

Favoritplats?
Skogen.

Favoritmaterial?
Jag läste på Carl Malmstenskolan och i deras träverkstäder fastnade jag för detta material som är fantastiskt. Träet är vackert på många olika sätt och är idag tveklöst det material som jag är svagast för.

Favoritdesigner?
Jag är svag för Verner Panton och många av hans kreationer. Det futuristiska och färgglada är något som tilltalar mig, även den grafiska känslan som finns i mycket av det han gjorde.

Favoritfärg?
Blå.

Vad inspirerar dig?
Min inspiration hittar jag ofta genom nya resor eftersom det ger mig möjligheten att se nya platser och kulturer. Folk som brinner för det de sysslar med och dessutom gör det bra, är också något som inspirerar mig.

Din vision/affärsidé?
Jag försöker aldrig bli vuxen och ser det som oerhört viktigt att alltid behålla barnet i mig och vara lekfull. Ju mer barn man kan vara, ju mer öppen och mer kreativ kan man vara i sitt tänkande. Jag vill låta mina dagdrömmar få liv och låta min fantasi möta verkligheten. Det är inte bara hur och när jag skapar som är av betydelse utan processen, vägen till arbetet, är en stor del av helheten. Jag ritar inte en stol, jag lever i stolen.

Största misstag?
Ditt största misstag låter så stort och allvarligt, och något sådant kan jag faktiskt inte minnas. Jag gör i så fall många små misstag som tillsammans får bli ett stort. Som när jag tappade kontakten med gamla klasskompisar när jag flyttade till en annan stad, eller att jag kanske inte reste mer när jag var yngre.

Drömprojekt?
Ett projekt där jag skulle kunna förmedla något jag är bra på och få möjligheten att uttrycka mig fritt. Skapat något som berör och som förmedlar nytänkande och omtanke om människan. Något som sätter spår och som lever vidare när inte jag längre finns.

Nästa projekt?
Sedan jag blev pappa för 7 månader sedan har jag gått och funderat mycket på barnsaker, vilket har gjort att jag fått kontakt med ett företag som jag idag ritar skötbord åt. Resultaten visas på möbelmässan i Stockholm 2016, där det även kommer visas andra nyheter för andra företag som jag idag arbetar med.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.