Martine Castoriano är utbildad fotograf och filmare. Efter studier i bland annat Antikens kultur och Samhällsliv och konstvetenskap har hon arbetat som kulturreporter på SVT Malmö i flera år. Hon har haft ett flertal fotoutställningar och medverkat i många fotoböcker som Liv och död i antikens Rom, Skånska mord och Pildammsparken 1914-2014.

De senaste två åren har Martine gjort en teckning om dagen och lagt ut en del av dem som hon kallat för ”dagens" på Instagram som en bilddagbok. På Form/Design Center visar hon några utav dem. Bilderna har växt fram organiskt. Det kan börja med något hon sett, ett mönster eller en färg. Ingångarna är många. Vardagliga scener blandas med drömska och blir till en ny berättelse. I denna utställning visar hon även en film och ett tyg som tagit sin utgångspunkt från bilderna och en alldeles ny barnbok.

FRÅGOR OCH SVAR
Vad heter du?
Martine Castoriano

Var är du född?
Jag är född i Västerås men flyttade till Malmö när jag var 8 år.

Hur gammal är du?
47

Var bor du?
Malmö

Vad sysslar du med?
Jag arbetar som konstnär, illustratör, fotograf och ibland reporter.

Favoritplats?
Hemma och på café.

Favoritmaterial?
Min ritplatta som jag kopplar till min Mac. Den har jag med överallt, på café, när jag sitter på tåget eller när jag sitter och väntar när min dotter är på danslektion.

Favoritdesigner?
Det finns många inspirationskällor. Alltifrån designers som bröderna Bouroullec, Philippe Starck och Charles och Ray Eames till konstnärer som Matisse, Giotto, Peter Doig eller andra nutida konstnärer.

Favoritfärg?
Det är kombinationen av färger som intresserar mig.

Vad inspirerar dig?
Det kan vara allt som finns runt mig i min vardag kombinerat med bilder i tidningar, konst, inredning, skulptur.

Din vision/affärsidé?
Jag går på min känsla och kan tänka mig att arbeta med mitt bildspråk i olika material. Som bild, film, tyg, bok, skulptur, rumsinstallation. Att det jag ritar också kan få en fysisk form eller kropp.

Största misstag?
Det var när jag packade in för många bilder i min externa hårddisk och den inte ville öppna sig.

Drömprojekt?
Att fortsätta arbeta med mina bilder, att klä in ett helt rum i tyg, att göra möbler eller konstiga objekt som inte har en synbar funktion. Jag skulle verkligen vilja expandera ut i rummet. Min dröm är att hitta tillverkare att samarbeta med eller samarbeten som kan leda in en på nya vägar.

Nästa projekt?
Medelhavsmuseet i Stockholm kommer att göra workshops utifrån min och Erik Magntorns barnbok. Jag håller på med en ny bok och jag arbetar vidare med mina bilder. Det ska bli fler tyger, bilder, filmer och experiment.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.