Designer Lisa Hilland är utbildad på Central St Martins College of Art and Design. Med tio års studier och designarbete i London i bagaget grundade hon sin egen designstudio i Malmö 2005. Nu arbetar hon med välrenommerade möbelproducenter som t.ex Klong, Gärsnäs, Olby Design, Gemla och Svenskt Tenn. Lisas design präglas av en modern estetik med en poetisk twist, kombinerat med genuint hantverk vilket ger vackra och långsiktigt hållbara objekt.

”Jag strävar efter att överbrygga klyftan mellan industriell tillverkning och hantverk, då jag vill lägga till en mänsklig ’touch’ till ett tillverkat objekt. Det kan ske genom användning av material, hantverk- och produktionstekniker eller hur objektet används. Materialen är viktiga, jag experimenterar hela tiden med materialens egenskaper, nya kombinationer och hur de kan tillämpas på ett objekt.

Jag inspireras också av den kreativa processen i sig, dit den tar mig och den sinnesstämning jag befinner mig i under arbetet. Processen är lika viktig för mig som det färdiga resultatet. Att uppskatta processen och utforska nya okända kunskapsområden tror jag är nyckeln till all god design!”

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född?
Uppåt landet, men växte upp på Norra Fäladen i Lund

Hur gammal är du?
41

Favoritplats?
Vid mitt skissblock.

Favoritmaterial?
Har många favoritmaterial, däribland trä och läder.

Favoritformgivare?
Har flera, tex Charlotte Perriand och Coco Chanel.

Favoritfärg?
Grönt är skönt…

Vad inspirerar dig?
Att hänga med min man och mina barn.

Din vision/affärsidé?
Att designa vackra vardagsföremål med omtanke om människan och miljön.

Största misstag?
Je ne regrette rien.

Drömprojekt?
Jag har turen att få jobba med roliga projekt, mina kunder är riktiga drömkunder. De tar gärna en extra runda för att få fram det där ’lilla extra ’ som jag är ute efter.

Just nu arbetar jag med att förverkliga en helt ny idé jag har inom stoppade möbler med en lämplig producent. Dessutom skissar jag på fler väskor, smycken, möbler och lite ny keramik… tanken och pennan vilar aldrig, jag har mycket energi och drömmer mycket!

Nästa projekt?
Jobbar med flera spännande projekt som innebär resande till länder och världsdelar jag aldrig varit i förut. Det är kul och lärorikt!

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.