Linda Vasel är modedesigner, utbildad på Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn där hon tog sin examen 2007. Dessförinnan studerade hon till fil. kand. i konst och kulturvetenskap på Göteborgs Universitet.

Hon driver sitt eget modemärke VASEL som bygger på små kollektioner i exklusiva material, hög kvalitet och perfekt passform. Foto, film, musik och litteratur är inspirationskällor som sätter ramarna för kollektionsarbetet.

Vid sidan av kollektionerna arbetar Linda Vasel bland annat med modeillustrationer, artistkoncept och textuppdrag.

www.vasel.se

FRÅGOR & SVAR
Var är du född?
Lund

Var bor du?
I Östra Kärrstorp, en liten by på landet, norr om Sjöbo. Vi bor i en gammal lärarbostad med skolbyggnad från 1924 som vi använder som studio och verkstad.

Hur gammal är du?
36 år

Favoritplats?
Ytterligheter. En myllrande storstad där gammalt och nytt blandas, men även vild, orörd natur.

Favoritmaterial?
Ulltyger. Ullen har ett eget liv men går samtidigt att skulptera på ett fantastiskt sätt.

Favoritdesigner?
I modebranschen är det framförallt Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier, Alber Elbaz och Nicolas Ghesquière.

Favoritfärg?
Alla! I alla fall så länge de är i ”rätt” kombination enligt mitt eget tycke ;-)

Vad inspirerar dig?
Människor med driv och passion. Även arkitektur, film, foto, sagor etc.…

Din vision/affärsidé?
Att skapa mode som är småskaligt, hållbart, exklusivt och unikt. Jag vill göra kläder som både jag som designer, sömmerskan, miljön och bäraren mår riktigt bra av.

Största misstag?
Att ofta ta de långa, besvärliga vägarna. Sedan återstår väl att se i framtiden hur mycket av handlingarna som varit riktiga misstag eller kanske rena nödvändigheter.

Drömprojekt?
Till exempel att samla ett riktigt proffsteam av fotografer, filmare, skådespelare, set designers osv. och skapa en historia som berör, både visuellt och intellektuellt.

Nästa projekt?
Att lansera kollektionen och fortsätta arbetet med att hitta riktigt bra skräddare och sömmerskor att samarbeta med.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.