Lina Ekstrand är utbildad illustratör med en kandidatexamen i Visuell Kommunikation från Danmarks Designskole. Efter att ha jobbat som frilansande illustratör i över tio år med en mängd kunder såsom Elle, ICA, Pernod Ricard, DN, Cervera, Findus och IKEA har hon jobbat med allt från förpackningsdesign till reklamkampanjer, porslins-och textilmönster, bokomslag, livemålning och redaktionella jobb. Lina jobbar i en rad olika tekniker men framförallt med blyerts, akvarell och tusch. Hon har undervisat i modeillustration på Stockholms Tillskärarakademi och tidigare haft sin bas i Malmö, men arbetar nu från sitt hem och ateljé på Österlen. Lina använder sig mycket av naturen i sitt arbete och Arts & crafts-rörelsen och Bloomsburygruppen är båda stora inspirationskällor i livet och arbetet. Att överlag ha en lekfull och öppen attityd till skapande är något som hela tiden driver henne framåt.

FRÅGOR & SVAR
Vad heter du?
Lina Ekstrand

Var är du född?
Jag växte upp i Önneslöv på landet utanför Dalby, Skåne.

Hur gammal är du?
33

Var bor du?
Mellan Borrby och Vallby på Österlen

Vad sysslar du med?
Illustratör

Favoritplats?
Hemma.

Favoritmaterial?
Mina blyerts stift pennor och ett bra papper utan struktur. Tusch och ett papper med riktigt bra struktur.

Favoritdesigner?
Tove Jansson!

Favoritfärg?
Svart

Vad inspirerar dig?
Hur allt i universum hänger ihop, återkommande former i naturen, filosofi, ödmjuka, snälla och barnsliga människor.

Din vision/affärsidé?
Att jobba lagom mycket och istället för att köpa massa saker vara ledig och få tid för min familj och mina vänner och ha roligt när jag jobbar.

Största misstag?
Yrkesmässigt: Att släpa hem en stor fanérpress på flera ton som jag aldrig har monterat upp. Tänkte använda den till att trycka tapeter, men nu ligger den bara som en enorm metallskräphög i mitt arbetsrum. Överlag ångrar jag inte mycket, mina misstag har varit viktiga för mig.

Drömprojekt?
Scenografi, skuggteater eller barnteater. Tapeter eller tygtryck hade varit roligt!

Nästa projekt?
Ett stort spännande projekt som kommer vara klart 2017, men som än så länge är hemligt. Och jag avslutade precis en målarbok för vuxna också med ”mystiskt undervattenshav” som tema som kommer ut i höst!

Foto: Jens Nordström

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.