Det är i kreativa samarbeten som Lena trivs bäst. Lena samarbetar sedan flera år med krögaren Daniel Berlin. De tar fram nya produkter/porslin i samförstånd där känslan för maten och konsten samverkar. Alla produkter formges och tillverkas i små serier i Lenas studio i Åhus.

Projektet är nu inne i femte säsongen och samarbetet fördjupas ytterligare. Nu är allt porslin för serveringarna framtagna i samverkan mellan Lena Willhammar och Daniel Berlin.

”Vi arbetar med mycket känsla i samförstånd mellan oss, maten och porslinet. Testar oss fram med formerna, ytan och finishen som ska tåla mycket. Maten och ögat, handen och hanteringen i krogen - allt är lika viktigt. Några former har funnits med från första säsongen.

Nyfikenheten är viktig. Nya former växer fram samtidigt som vi lägger till och ändrar i redan prövade former. Inspirationen kommer från nära ting som en råvara i samtalen mellan oss och något vi får syn på i stunden. Alla former får på så vis sin egen historia, ibland kommer den till snabbt och ibland mognar den fram långsamt. Kärleken till tingen är viktig.

Det gemensamma är iakttagelse, känsla, och att vara nära i omgivningen och i samverkan mellan oss.”

På Form/Design Center visas porslinet "2015" för krogen Daniel Berlin.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Åhus

Var är du född?
I Växjö.

Hur gammal är du?
Född 1952.

Favoritplats?
Antwerpen

Favoritmaterial?
Porslin och nu även choklad.

Favoritformgivare?
Yoko Ono

Favoritfärg?
Från svart till vit och omvänt.

Vad inspirerar dig?
Möten med människor.

Din vision/affärsidé?
Att göra saker som berör.

Största misstag?
Att inte alltid leva här och nu.

Drömprojekt?
De samarbeten jag har just nu och
kanske Karl Lagerfeld.

Nästa projekt?
Jag har nya samarbeten på gång....

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.