Kristofer Langerbeck är frilansande ljusdesigner och har bland annat arbetat med ishotellet i Jukkasjärvi och med ett flertal kulturella projekt. Som månadens formgivare i november lanserar Kristofer sitt projekt 4x100 – 100 armaturer 100 dagar 100 minuter 100 kronor och ställer under perioden 9-30 november löpande ut de första 20 armaturerna samt programförklaring.

4x100 Kan handeln bli snabbare än tanken?

– 4x100 är ett projekt med hårda ramar. Här kan jag öva upp handens hastighet och låta tankarna stå tillbaka något. Jag måste släppa ett arbete redan när det är tillräckligt bra. Jag tror att detta förhållningssätt kan övas fram. 4x100 handlar om att 100 armaturer skall byggas på 100 dagar under 100 minuter och 100 kronor. Vad händer när mina standardidéer är slut och jag ändå måste fortsätta producera? Till min hjälp har jag en programförklaring som dikterar förutsättningarna. På utställningen finns också en box där människor kan lämna saker och ting. Dessa ting tjänar till material och inspiration för de kommande armaturerna.

Ur programförklaringen

• Totalt skall 100 armaturer byggas.

• Armaturen måste kunna lysa.

• Under varje arbetsdag skall en ny armatur byggas.

• Ingen armatur får ta längre tid än 100 minuter att tillverka.

• Maximalt belopp för nyinköp till varje armatur är 100 kronor. Det är dock tillåtet att hitta eller återanvända delar som utgör ett större värde.

• En armatur är en ljuskälla och någon slags kringbyggnad till denna.

FRÅGOR & SVAR
Var är du född?
Malmö

Var bor du?
Göteborg

Hur gammal är du?
34 år och elva månader

Favoritplats?
Havet och framför elden.

Favoritmaterial?
Gamla material och metall.

Favoritdesigner?
Alla som inspirerar mig.

Favoritfärg?
Tycker pastellfärger är fint.

Vad inspirerar dig?
Öde miljöer och smarta enkla lösningar.

Din vision?
Frihet, omvandling, improvisation och att ta vara på tillfälligheter.

Största misstag?
Jag försöker hålla mig vänligt inställd till mina misstag.

Drömprojekt?
Har gjort två drömprojekt: Ishotellet i Jukkasjärvi och Palatset i gamla Riksarkivet i Stockholm. Ett drömprojekt idag skulle vara något med kontinuitet.

Nästa projekt?
Göra 100 armaturer.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.