Helle bor och driver sin firma Robert&Blad i Malmö. Hon är utbildad herrskräddare och har gått på Köpenhamns Tillskärarakademi. Då Textilhögskolan i Borås startade en kurs i Corporate Social Responsibility för modebranschen var Helle en av de första att hoppa på.
 Rationellt resursutnyttjande, miljöhänsyn och människovärdiga arbetsvillkor är självklarheter i hennes verksamhet.

Robert&Blads kollektion i dag består av lättburna, multifunktionella plagg i miljömässigt mindre belastande material såsom ekologisk bomull, hampa och recyclad ylle. Ambitionen är att göra plagg som både kvalitativt och designmässigt håller i många år.

Helle har mångårig erfarenhet av och stor passion för re-design. Redan 1999 startade hon varumärket Underhund för att undersöka möjligheten att göra någon form av serietillverkning av redesignade plagg. Just nu är Helle högaktuell som en av designerna i re-designkollektivet Around som på uppdrag av bland annat Västra Götalandsregionen, Naturskyddsföreningen, Textilhögskolan och Röda Korset har tagit fram en kollektion lättare inredning och livsstilprodukter av textil som förblivit osåld i Röda Korsets butiker. Projektet syftar till att sprida kunskap och medvetenhet om att det som är uträknat faktiskt kan vara råvara.

– Vi ville bevisa att det går att göra rationell tillverkning av attraktiva och högkvalitativa produkter av det här materialet. Genom våra platsspecifika lösningar vill vi också inspirera inredare och arkitekter att använda re-design i sina uppdrag. Slutligen vill vi öppna ögonen hos tillverkande företag vad gäller möjligheterna att ta tillvara sitt spill och få med ett cirkulärt tänkande tidigt i sina produkter.

Och så var det där med Den Jävla Marmeladfabriken
– Det kan tyckas spretigt att jag helt plötsligt började koka satans mycket marmelad. Det tyckte jag själv också först, innan jag insåg att allt jag gör handlar om att ta tillvara resurser. Jag plockar i Malmöitiska villaträdgårdar hos folk som inte har tid, lust eller intresse av att ta hand om sin frukt. I stället för att med dåligt samvete slänga frukten i komposttunnan så donerar de frukten till Den Jävla Marmeladfabriken som sen gör fantastiska marmelader smaksatta med lakrits, ingefära, rom, whisky, choklad och en massa annat hipstertrams.

Som Månadens formgivare visar Helle ett axplock av sina olika projekt; Robert&Blad, Around och Den Jävla Marmeladfabriken.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malme

Var är du född?
Skanör

Hur gammal är du?
48

Favoritplats?
Min hjärna

Favoritmaterial?
Spillmaterial

Favoritdesigner?
Issey Miyake

Favoritfärg?
Turkos

Vad inspirerar dig?
Begränsningar

Din vision/affärsidé?
Rationellt resursutnyttjande

Största misstag?
Har varit allt för målinriktad, men det är det slut med nu!

Drömprojekt?
Överraska mig!

Nästa projekt?
Hoppas få finansiering att utveckla Den Jävla Marmeladfabriken till en av de smartaste och mest fantastiskt resurssmarta verksamheter ni nå’nsin hört talas om.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.