Gustav Carlberg är produktdesigner, ursprungligen från Hälsingland men numera Malmöbaserad. Efter studier vid Beckmans Designhögskola i Stockholm har Gustav bland annat gjort praktik på designföretaget Nendo i Tokyo, jobbat som klockdesigner på Triwa i Stockholm samt formgivit belysning, väggklockor och soffor med mera för IKEA. Sedan 2011 driver han sitt eget företag GCD (Gustav Carlberg Design) med kontor i Malmö.

Gustav jobbar brett inom olika produktområden. Grunden för varje projekt är tydlig kommunikation, funktion och hållbarhet. Värdet i form av historia och fantasi är också en viktig del i arbetet. En produkt måste berätta något men även lämna plats för den egna tolkningen.

På Form/Design Center visar han gjutna betongbord med färgpigment. Alla bord utgår ifrån pappersformat, A4 upp till A1. Borden lyfts upp av enkla benställningar i trä. Processen har varit väldigt intuitiv, med enkla skisser som förlaga har Gustav hällt och stänkt färgad betong i olika mönster.

FRÅGOR & SVAR
Var är du född?
På samma ställe som Peter Stormare. Arbrå, Hälsingland.

Hur gammal är du?
33

Var bor du?
Malmö

Vad sysslar du med?
Produktdesign

Favoritplats?
Växthus

Favoritmaterial?
Stål

Favoritdesigner?
Inga Sempe är bra.

Favoritfärg?
Blå just nu.

Vad inspirerar dig?
Oväntade möten, hittade en ananas i snön härom dagen.

Din vision/affärsidé?
Tydlig kommunikation, hållbara och funktionella produkter.

Drömprojekt?
Ett inredningsprojekt skulle vara kul. Att få skapa en totalmiljö.

Nästa projekt?
En ny produkt för mitt familjeföretag Clubben. Vi har tidigare gett ut en självsläckande ljusstake – STUB.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.