Amanda Boierth och Matilda Ekström är två frilansande textilformgivare verksamma i Malmö. Som månadens formgivare i oktober visar de delar ur det gemensamma projektet Körsbärstid, en mönsterkollektion som tar sin utgångspunkt i körsbärsblommans flyktiga tid. Med mönstret Körsbärsregn vill de gestalta känslan av förgänglighet och den rytm som uppstår när bladen singlar ner över grenverken. Ett organiskt och klassiskt mönster där handens teckning och färgens roll som stämningsbärare får ta stor plats.

Amanda och Matilda är utbildade vid Danmarks designskola och Textilhögskolan i Borås. Just nu delar de ateljé och samarbetar med mönsterformgivning. Tillsammans vill de skapa intressanta textilier med ett hållbart uttryck där färg och rytm finner harmoni. ”För oss handlar det om att utmana oss och hitta nya vägar till textila uttryck. Med våra olika erfarenheter och formspråk hoppas vi kunna nå högre höjder och verka på bredare front.”

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.