Astrid Linnéa Andersson är illustratör och grafisk formgivare med en masterexamen i design (MFA) från HDK i Göteborg (2013). Sedan ett halvår tillbaka har hon sin bas i Malmö. Astrid frilansar och arbetar både med uppdrag och fritt konstnärligt i egna projekt. Hon arbetar i många tekniker och med stor spännvidd, men intresserar sig särskilt för det tecknade med ett organiskt uttryck. I hennes egna arbeten är ofta naturen, och vad den betyder eller symboliserar, återkommande som motiv eller utgångspunkt. På sistone har tecknandet dominerats av färgstarka tuscharbeten med mycket vått i vått, porträtt av ett slags fantasiväxtlighet. På Form/Design Center visar Astrid framförallt illustration av olika slag och tekniker. Som formgivare arbetar hon brett med grafisk form och med många olika typer av uppdrag.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född?
Lindesberg i Bergslagen

Hur gammal är du?
30 år

Favoritplats?
Den där inre platsen en kan hitta framför skrivbordet när det går bra.

Favoritmaterial?
Just nu arbetar jag mest i flytande tusch och mycket vått i vått.

Favoritdesigner?
Jag inspireras av många men är dålig på att hålla mig med favoriter. Just nu inspirerar keramikern Eleonor Boström mig, illustratören Klara Persson och bildkonstären Fredrik Åkum.

Favoritfärg?
Jag har ett särskilt förhållande till det blåa. Just nu använder jag också gärna en ljus magenta. Och så svart.

Vad inspirerar dig?
Saker jag ser, texturer och mönster. Naturen - här i Malmö saknar jag en riktig skog lite. Andra skapande människor eller sammanhang. Hängivenhet.

Din vision/affärsidé?
Jag tror på att ge bilden det utrymme och den omsorg den förtjänar som den kommunikationsbärare den är. Oavsett om det är en vektorsymbol
eller en fintecknad blyerts.

Största misstag?
Jag räknar inte misstag direkt, men skulle egentligen vilja göra om allt jag tidigare gjort om det gick. Fast det handlar kanske mer om en vilja att utvecklas framåt.

Drömprojekt?
Just nu skulle jag vilja göra mer redaktionella jobb, men jag har inte nåt drömprojekt direkt. Nästa projekt? Jag har precis börjat på en naturreservatsskylt, ett uppdrag som innehåller både illustrationer och grafiskt arbete. Det känns roligt! I Maj kommer jag delta i en grupputställning i Jönköping som jag jobbar lite på också, och i Juni kommer ni se mig måla ett fantasilanskap på STPLNs fönster här i Malmö.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.